Právo a zmluvy

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Zamestnávateľ a jeho povinnosti v oblasti BOZP

BOZP je neodmysliteľnou súčasťou každej práce. A musí sa dodržiavať nielen zamestnancom, ale aj zamestnávateľom. Čo je základnou úlohou BOZP? Najmä ochrana zdravia a života zamestnancov.

Podnikanie na živnosť 2018: Ako založiť živnosť?

Rozhodli ste sa začať podnikať? Možností je veľa, mnohí však siahnu práve po živnosti. Poradíme vám, ako v roku 2018 živnosť založiť, čo sa v tomto roku zmenilo a aké sú v roku 2018 zo živnosti odvody.

Náhradné voľno alebo peniaze? Kedy a na čo máte nárok?

Pracujete nadčas? A ste za hodiny odrobené navyše odmenený? Možno ste dostali náhradné voľno alebo náhradu mzdy. Kedy a na ktorú odmenu máte nárok?

Nočná práca: V roku 2018 za ňu dostanete vyššie príplatky

Pracujete na zmeny? Pravdepodobne tak budete poznať aj nočnú zmenu. Aké sú pravidlá nočnej práce? A vedeli ste, že v roku 2018 sa zvýšia príplatky a zmeny v nočnej práci čakajú aj ženy?

Chcete si privyrobiť k dôchodku? Od júla platí nová odvodová výnimka

Penzisti a dôchodcovia, ktorí si budú v tomto roku chcieť privyrobiť dostanú odvodovú výnimku do 200 €. Rovnako ako študenti, tak do tejto sumy nemusia platiť žiadne odvody. O koľko sa vám zvýši dôchodok vďaka práci?

Povinnosti absolventov v roku 2018: Nezabudnite sa evidovať na úrade práce

Ak ste ukončili strednú alebo vysokú školu a ďalej študovať už neplánujete, nastáva čas povinností. Čo všetko musíte urobiť, ktoré úrady navštíviť a čo budete platiť? Pozrite si aké povinnosti majú absolventi v roku 2018.

Ochranná lehota 2018: Pre niekoho kratšia, pre iných dlhšia

Spojenie ochranná lehota počujeme stále častejšie. Spája sa s nemocenským poistením a dávkami. Ale viete presne, čo to znamená a ako dlho ochranná lehota trvá? Pre niektorých stanovuje zákonník práce ochrannú lehotu dlhšie. Prečo?

Výhoda vo vyjednávaní o mzde? Aj to prinesie povinné zverejnenie platu v inzeráte

Už ste počuli o povinnom zverejnení platu v pracovných inzerátoch? Novela zákona, ktorá túto novinku prinesie, začne platiť už od 1.5.2018. Prináša výhody alebo nevýhody? A kto bude mať navrch?

Pozor na náležitosti pracovnej zmluvy: Čo všetko by mala obsahovať?

Získali ste vytúžené pracovné miesto, dohodli ste sa aj na výške platu a jediné, čo zostáva je podpísanie pracovnej zmluvy. Čo by ste o nej mali vedieť, na čo sa zamerať a aké náležitosti by pracovná zmluva mala obsahovať?

Pracovná zmluva – VZOR

Dostali ste sa do fázy podpisu pracovnej zmluvy? Či už ju podpisujete na dobu určitú alebo neurčitú, vždy musí mať určité náležitosti. Ktoré to sú? A na čo si dať pozor? Pozrite si vzor pracovnej zmluvy, aby vás pri podpise nič neprekvapilo.